Când începem un proiect acasă, poate cea mai dificilă sarcină este alegerea paletei de culori.Trebuie alese înainte de cumpărarea mobilierului. Este interesant să țineți cont de gustul personal, de transmiterea vibrațiilor pozitive , precum și de mediul ales.
„Culoarea este modul în care creierul nostru interpretează lumina”, explică João Carlos de Oliveira César, profesor la Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) al Universității din São Paulo. Este compus din nuanță, luminozitate (lumină sau întuneric) și saturație (mai pură, mai saturată). Și expertul învață: „Amestecarea culorilor de luminozitate și intensitate apropiată este cea mai bună cale de a crea medii plăcute”.
În 1810, Goethe împărțea culorile spectrului vizibil – cele ale curcubeului – într-un cerc cromatic. Cercul cromatic poate deveni un instrument util atunci când vine vorba de alegeri și cu ajutorul acestuia putem vedea care culori merg cel mai bine împreună.
Cercul este format din trei tipuri de culori:
Primar: Acestea sunt culorile de bază – roșu, albastru și galben – și toate celelalte culori sunt compuse din acestea.
Secundar: Sunt culori obținute prin amestecarea a două culori primare. Exemplu: verde se naște din amestecul dintre albastru (primar) și galben (primar).
Terțiar: Sunt culori care rezultă din amestecul dintre culorile primare și secundare. Exemplul de culoare: turcoaz se naște din amestecul dintre albastru și verde.
Aceste trei tipuri de culori sunt împărțite în:
Culori calde și reci; – În cercul cromatic, pe o parte sunt culorile calde (galben, portocaliu și roșu). Cele calde sunt asociate cu soarele și focul, culorile care ne transmit senzația de căldură. Ele sunt considerate incitante. Apoi sunt culorile reci (albastru, verde, violet), care sunt legate de apă, gheață, cer, copaci, acestea ne dau senzația de frig, considerat liniștitor.
În plus față de aceste culori există câteva culori neutre, cum ar fi alb, maro, nuanțe de bej și gri; sunt culori foarte versatile și se potrivesc cu aproape fiecare culoare a cercului.
Alegerea schemei de culori:
Monocrom
Putem folosi mai multe nuanțe de aceeași culoare, dar această alegere poate deveni cu ușurință monotonă, deoarece nu există contrast de culoare, doar intensitate și tonuri. Puteți utiliza diferite nuanțe ale unei culori.
Complementar
Ele sunt culorile opuse în cercul cromatic, ele sunt culorile care se contractează mai mult unul pe celălalt. Deci, dacă vrem să accentuăm galben (fierbinte), trebuie să punem violet (rece) alături de el.
Adiacent
Se găsesc una lângă celălaltă, combinând trei până la cinci culori, una primară și restul adiacente acestuia în cerc. Ele au aceeași culoare în compoziția lor și, prin urmare, nu sunt foarte contrastante. Acestea transmit un sentiment de uniformitate și sunt considerate elegante. Puteți să le combinați cu o culoare complementară.
Triadică
Este armonie perfectă, folosind trei culori echidistante, astfel încât vom avea o combinație care arată un contrast mare, dar totuși, în echilibru. Din nou, ar trebui să utilizați o singură culoare ca dominantă, iar celelalte două pentru detalii, sau alternativ, variați intensitatea fiecărei culori.
Sfaturi
Să ne amintim totuși că nu există reguli stricte cu privire la culorile care ar trebui folosite în decorări, ci doar câteva orientări.
Pentru a defini culorile din bucătărie, camera de zi și sală de mese, care sunt medii ușor accesibile și foarte folosite, optați pentru stimulare, culori energetice, cum ar fi galben, portocaliu și roșu.
Pentru mediile mai liniștite, cum ar fi dormitoarele, birourile, holurile și intrările, cele mai potrivite culori sunt verdele și albastru, culori care transmit liniște.
Pentru a echilibra mediile, folosiți culoarea albă, negru și gri, aceste culori fiind atemporale.