În perioada călduroasă a anului, când sosește weekend-ul, ne gândim la grătar, aducând familia și prietenii împreună. De aceea, zona de grătar (spațiul gastronomic) devine din ce în ce mai des întâlnită în proiecte de apartamente și reședințe care valorizează locuința chiar mai mult.
Pentru construirea acestei zone, luați în considerare securitatea locului, funcția spațiului și un mediul plăcut din punct de vedere estetic. Planificarea este esențială, evitându-se astfel deșeurile sau necesitatea de a modifica prea mult locuința. Amenajarea acestui loc , ar putea părea chiar ca o sarcină complicată , dar în realitate este ceva simplu de făcut. Alegerea stilului de decorare este, de asemenea, o sarcină importantă, de obicei decorurile fiind mai rustice și artizanale, cu lemn și pietre. Pentru ceva mai sofisticat puteți folosi sticlă, granit și ceramică. Dar este important să urmați în tocmai stilul casei dvs.
Cum să-ți construiești zona gastronomică exterioară
Există opțiunea de a face o structură cu lemn, lăsând impresia de confort și simplitate, pe lângă faptul că este un produs durabil.
Dacă spațiul ales este mic, putem folosi zidul ca structură de bază pentru acoperire.
Sau atașat casei, ca un balcon.
În apartamente, se poate amenaja pe balcon sau pe terasa clădirii.
Dacă apartamentul este nou și / sau deja proiectat cu acest spațiu gourmet, utilizați geamuri de sticlă pentru a proteja mobilierul de împiedicările climatice.
Această zonă gastronomică are în jurul său dulapuri încorporate, tejghele, chiuvete și pot include dulapuri frigorifice . Putem împărți zona în trei părți: fierbinte (grătar, cuptor și aragaz), partea umedă (chiuveta și robineții) și rece (frigider și congelator); lăsând partea fierbinte și rece cît mai îndepărtate , astfel încât frigiderul și grătarul să nu se afle unul lângă celălalt. Lucrul ideal ar fi că blatul care servește preparării hranei să se afle aproape de un grătar și / sau cuptor. În plus putem opta pentru pentru mese cu scaune confortabile , sau bănci. În mod ideal, mobilierul ar trebui să fie rezistent la condițiile meteorologice .
Pentru podea, alegeți o acoperire practică pentru curățare, de preferință gresie sau dacă doriți neapărat lemn, alegeți-l pe cel mai durabil și rezistent la intemperii. Amintiți-vă că această zonă este supusă la grăsime și cărbune.
Pentru amenajarea spațiului, dacă acesta este mic, puteți atârna pe pereți ghivece, obținând astfel o grădină verticală, fără ca aceasta să fure din spațiu. Aceste ghivece pot conține condimente sau plante care vor fi folosite la prepararea alimentelor.
Obiectul principal al spațiului gastronomic este gratarul care poate prezenta diferite caracteristici în funcție de condițiile mediului selectat. Vedeți mai jos pentru unele tipuri care pot fi găsite.
Din zidărie – Structura sa este construită cu cărămizi, fiind fixată. Acest model este potrivit pentru o zonă largă de agrement ți se bazează pe cărbune. Este un model clasic utilizat pe scară largă în mai multe proiecte. Pentru a o acoperi, puteți folosi pietre naturale, plăci și cărămizi. Ea este cel mai frumos și concentrează mai bine căldura.
Prefabricat – Construit din beton compus din materiale termice pentru absorbția căldurii, aceste grătare sunt comercializate în bucăți gata pregătite pentru instalare. Pentru a funcționa corect, este necesar să instalați o hota sau un coș de fum. Structura prefabricată garantează asamblarea rapidă și practică a grătarului. Este folosit des în construcții deoarece este accesibil ca preț și de o calitate excelentă care se adaptează la diferite dimensiuni și modele.
Electric – Este cel mai comercializat, deoarece are o varietate de dimensiuni și se instalează foarte ușor. Modelul este unul dintre cele mai potrivite pentru apartamentele care nu au un balcon foarte mare.
Gaz – funcționează similar cu sobele tradiționale.
Pivotante – Are frigăruri atașate la un sistem rotativ pe o axă de 360 de grade. Se caracterizează prin rotirea axelor în direcții opuse pentru a asigura o pregătire uniformă a cărnii. Gătitul lent face posibilă pregătirea unor mese foarte gustoase.
Portabil – Face viața mult mai ușoară pentru cei care nu au spațiu pentru un grătar tradițional. Este comercializat în diferite dimensiuni și poate satisface diferite nevoi.
Sticlă – Este foarte asemanatoare cu modelul de grătar prefabricat, cu diferența că acesta are laturile construite din sticla. Oferă frumusețe și estetică mediului în care este instalat.
Încastrat – Model foarte căutat pentru cei care doresc să economisească spațiu, grilajele încorporate trebuie să fie dimensionate în funcție de zona de instalare, astfel încât să fie montate cât mai ușor după finalizarea proiectului.
Acoperit – Are o funcție similară cu cea a unui cuptor, deoarece vine cu un capac atașat care permite prepararea unor mâncăruri deosebite. De multe ori funcționează și ca un cuptor de pizza. Acesta garantează o pregătire excelentă a peștilor, puilor și a cărnii de porc/vită. Consumă mai puțin cărbune decât modelul tradițional.